Tlačové centrum
2023-06-29

ZF urýchli prechod na elektromobilitu a sieťové technológie podvozkov

  • ZF po prvýkrát zavádza vlastný tepelný manažment pre elektrické vozidlá
  • Technologická spoločnosť spája kompetencie v oblasti podvozkov v divízii Chassis Solutions (Podvozkové riešenia)
  • Nová jednotka kombinuje odborné znalosti v oblasti vývoja a výroby systémov riadiacich, brzdných a tlmiacich systémov
  • ZF využíva technologické inovácie naprieč všetkými obchodnými jednotkami

Friedrichshafen. Technologická spoločnosť ZF predstavila na každoročnej predvádzacej akcii Global Technology Day svoj vlastný systém tepelného riadenia pre elektromobily. Nový systém ponúka nielen kompaktnejšiu konštrukciu pohonu, ale dokáže tiež zvýšiť dojazd vozidiel v zime až o tretinu. V kombinácii s optimalizovaným elektrickým hnacím ústrojenstvom pozostávajúcim z výkonovej elektroniky, motora a redukčnej prevodovky na báze 800 voltového karbidu kremíka nastavuje systém nové merítka v oblasti kompaktnosti a hmotnosti. K vyššej účinnosti významne prispieva aj novo vyvinutý softvér hnacieho ústrojenstva.

Zobraziť viac
ZF urýchli prechod na elektromobilitu a sieťové technológie podvozkov

„Týmto inovatívnym riešením spoločnosť ZF zdôrazňuje svoje systémové znalosti v oblasti elektromobility a poskytuje elektromobilom väčší dojazd,“ povedal Dr Holger Klein, generálny riaditeľ spoločnosti ZF. Nové hnacie ústrojenstvo neobsahuje ťažké prvky vzácnych zemín a vďaka modulárnej konštrukcii ho môžu výrobcovia automobilov flexibilne využívať. Po predstavení konceptu v novembri minulého roka teraz spoločnosť ZF realizovala novú generáciu elektrického pohonu s tepelným riadením v demonštračnom vozidle, ktoré predstavila novinárom z celého sveta vo svojom sídle vo Friedrichshafene.

Vo vozidle boli komponenty elektrického hnacieho ústrojenstva optimalizované a spojené do uceleného systému. Pohonná jednotka má o 30 % nižšiu celkovú hmotnosť a spolu s tepelným riadením tak umožňuje dosiahnuť hustotu krútiaceho momentu 70 newtonmetrov na kilogram hmotnosti pohonu. To je špičková hodnota pre cestné osobné automobily, ktoré sú v súčasnej dobe na trhu k dispozícii. "Ešte pred niekoľkými mesiacmi to bola len vízia, teraz si náš pohon môžete vyskúšať v športovom aute," povedal Klein. "Nielenže dôsledne sledujeme našu stratégiu udržateľnej a efektívnej mobility budúcnosti, ale tiež prispôsobujeme naše vývojové procesy novej rýchlosti nášho odvetvia."

S ohľadom na rastúcu rýchlosť a dynamiku zmien v automobilovom priemysle, spoločnosť ZF už niekoľko mesiacov optimalizuje svoju organizáciu: rozhodovacie cesty sa skrátia a procesy sa stanú pružnejšími, aby spoločnosť mohla lepšie reagovať. Globálna orientácia spoločnosti ZF sa už osvedčuje: príkladom je plne elektrický systém riadenia Steer-by-Wire, na ktorý spoločnosť ZF obdržala objednávky od zákazníkov zo všetkých hlavných svetových trhov. Podvozkový softvér cubiX alebo prvú generáciu 800-voltového elektrického pohonu budú v najbližších mesiacoch vo svojich vozidlách používať aj výrobcovia automobilov z Ázie, Európy a Ameriky.

ZF zjednocuje technológiu podvozkov na vytvorenie divízie Chassis Solutions Division (Podvozkové riešenia)

Popri elektromobilite sú produkty ZF by-wire, ako sieťovo prepojené a elektronicky riadené brzdové, riadiace a tlmiace systémy, príkladom druhej veľkej objemovej témy budúcnosti: podvozkových technológií. Spoločnosť ZF vďaka svojim skúsenostiam a know-how ovláda pozdĺžne, priečne a vertikálne riadenie vozidla a v sieťovo prepojených podvozkových komponentoch vidí veľký potenciál do budúcnosti. Na tomto pozadí spoločnosť ZF spája divízie pre technológie podvozkov osobných automobilov a technológie aktívnej bezpečnosti a vytvára novú a jedinečne komplexnú divíziu Chassis Solutions.

Nová jednotka združuje všetky odborné znalosti spoločnosti ZF v oblasti podvozkov, riadenia a bŕzd. "Divízia Chassis Solution ponúka všetky hardvérové komponenty potrebné na riadenie vertikálnej, pozdĺžnej a priečnej dynamiky vozidla - a tiež súvisiace sieťové prepojenie v podobe hardvéru a softvéru," vysvetlil Klein. "Táto jednotka už kombinuje ročný obrat presahujúci 14 miliárd eur a bude spoľahlivým a kompetentným partnerom pre našich zákazníkov vo všetkých regiónoch sveta." Spustenie novej divízie je plánované na január 2024.

V budúcnosti budú z vývoja a know-how tejto novej divízie ZF ťažiť všetky segmenty mobility - sektor úžitkových vozidiel aj priemyselné aplikácie.

Dopyt zákazníkov ukazuje, že ZF je na správnej ceste so svojou stratégiou „Next Generation Mobility“. Cieľom technologickej skupiny je využiť technológie na to, aby mobilita budúcnosti bola čistá, bezpečná, pohodlná a dostupná - pre všetkých, všade.

MÉDIÁ

Tlačová správa
Fotografia

KONTAKTUJTE

Christoph Horn

Senior Vice President Global Corporate and Marketing Communications

+49 7541 77-2705

christoph.horn@zf.com

Andreas Veil

Head of External Communications

+49 7541 77-7925

andreas.veil@zf.com