Tlačové centrum
2019-10-17

Najnovšia generácia efektívnosti mestských autobusov: ZF predstavuje systém prevodovky EcoLife 2

  • Efektívna a robustná prevodovka s radením pod zaťažením pre autobusy
  • Zlepšená úspora paliva až tri percentá v porovnaní s prvou generáciou

Friedrichshafen. ZF predstavuje najnovšiu generáciu svojho osvedčeného systému automatickej prevodovky pre autobusy: vďaka množstvu technických vylepšení je EcoLife 2 ľahšia, efektívnejšia, robustnejšia a jednoduchšia na údržbu. Medzi najvýznamnejšie vylepšenia patria možná úspora paliva až tri percentá, funkcia stop-štart pre všetky modelové varianty a znížené opotrebovanie vďaka optimalizovanej koncepcii chladenia. V najnovšej generácii prevodovky EcoLife spoločnosť ZF ďalej zvýšila úrovne komfortu, napríklad zlepšenou kvalitou radenia.

Zobraziť viac

„Autobusy poháňané spaľovacím motorom sú stále ústrednou súčasťou systémov verejnej dopravy a poskytovania diaľkovej dopravy. Preto je dôležité prispievať k znižovaniu emisií a zvyšovaniu efektívnosti v tejto oblasti. Trh požaduje vysoké úrovne komfortu v kombinácii s najlepším výkonom – s novou prevodovkou EcoLife 2 sme to dosiahli,“ hovorí Dr. Andreas Grossl, ktorý je v ZF zodpovedný za systémy náprav a prevodoviek autobusov.

V druhej generácii prevodovky EcoLife zachovala ZF základný princíp šesťstupňového planétového súkolia s meničom krútiaceho momentu a primárnym retardérom. Množstvo technických úprav optimalizuje novú verziu prevodovky s radením pod zaťažením, ktorá mestským a medzimestským autobusom umožňuje jemný rozbeh so vstupným krútiacim momentom až 2 000 Nm, vďaka čomu je radenie prevodových stupňov plynulé.

Hospodárna, robustná a komfortná

Menič krútiaceho momentu s novým torzným tlmičom kmitov umožňuje rýchle a plynulé radenie. Poskytuje tiež všetky modelové varianty prevodovky EcoLife 2 s funkciou stop-štart šetriacou palivo. ZF prispôsobila menič krútiaceho momentu a torzný tlmič kmitov, čím uspokojila súčasný trend smerom k nízkym otáčkam motora a prevodovky, ktoré sú dôležité pre efektívnu prevádzku: menič krútiaceho momentu tiež prenáša menej vibrácií motora na prevodovku aj celé hnacie ústrojenstvo. To zvyšuje úrovne komfortu a zároveň minimalizuje opotrebovanie.

Aj vnútro skrine prevodovky obsahuje novinku: planétové súkolie prevodovky EcoLife 2 umožňuje zvýšenie celkového prevodového pomeru z 5 469 na 5 727, ktorý je potrebný pre zvýšený mechanický prenos výkonu a tým pádom pre vyššiu efektívnosť. Inžinieri ZF dokázali ďalej znížiť vnútorné straty pri prenose nanesením špeciálneho povlaku na lamelovú spojku. Tento povlak tiež optimalizuje chladenie, čo zasa znižuje opotrebovanie.

Ďalšou inováciou v prevodovke EcoLife 2 je koncepcia chladenia. Výmenník tepla z nehrdzavejúcej ocele namontovaný za prevodovkou je teraz trikrát opláštený, čím integruje chladiaci systém prevodovky a eliminuje požiadavku na prídavný obal. Výsledkom je úspora hmotnosti cca 10 kilogramov a zvýšená jednoduchosť údržby.

Riadenie prevodovky vytvára ďalšie výhody

Ďalšia výhoda prevodovky EcoLife 2 vyplýva z riadiaceho systému prevodovky. Riadiaci softvér je zodpovedný nielen za extrémne rýchle, plynulé a komfortnejšie radenie: novú generáciu prevodoviek pre mestské autobusy vybavuje funkciou jazdy na voľnobeh, ktorá prispieva k úspore paliva. Zákazníci taktiež profitujú z toho, že softvér prevodovky sa dá prispôsobiť rozmanitým charakteristikám motora. ZF môže dodať prevodovku EcoLife 2 s rôznymi rozbehovými vlastnosťami podľa požiadaviek zákazníka.

Medzi ďalšie výhody patrí jednoduchšia montáž a ľahšia diagnostika, pre ktoré ZF ponúka aj balíky preventívnej údržby prostredníctvom svojich medzinárodných partnerských dielní.

Prevodovka EcoLife 2 bude k dispozícii existujúcim zákazníkom ZF budúci rok, následne bude uvedená na voľný trh. Vyvíja sa aj variant EcoLife 2 pre diaľkové autobusy s rozsahom krútiaceho momentu 1 700 až 2 800 Nm.

MÉDIÁ

Tlačová správa
Fotografia

KONTAKTUJTE

Marta Surowiec

Head of Communications - Eastern Europe

+48 723 990 597

marta.surowiec@zf.com

Šárka Bouřová

Regional Communications Management

+420 777 140 047

sarka.bourova@zf.com