Tlačové centrum
2019-10-17

Mesto bez dopravných zápch: ZF robí miestnu verejnú dopravu inteligentnou a nízkoemisnou

  • ZF ponúka riešenia elektrického pohonu pre všetky triedy vozidiel, od elektrobicyklov až po kĺbové autobusy
  • Inteligentná a zosieťovaná miestna verejná doprava je kľúčom k bezstresovej mobilite
  • Nová generácia prevodovky EcoLife znižuje emisie vypúšťané autobusmi
  • Pokročilé senzory a výkonné centrálne počítače pre funkcie automatizovanej jazdy

Friedrichshafen/Brusel. Dopravné zápchy, nedostatok parkovacích miest a zákazy vjazdu pre dieselové automobily, strach z dopravného kolapsu a snaha splniť klimatické ciele, nútia mnoho miest rozširovať svoje služby verejnej dopravy. Sieť rôznych dopravných prostriedkov, ktorá je integrovaná čo najhladšie, by mala ľuďom ponúknuť všetky výhody mobility. ZF podporuje tento prechod na nízkoemisnú, bezpečnú a inteligentnú verejnú dopravu s rozmanitou paletou elektrických pohonov pre všetky segmenty vozidiel, plus senzory a riadiace jednotky pre autonómne dopravné systémy. Ako súčasť svojej výstavy na veľtrhu Busworld Europe predstavuje technologická spoločnosť svoje rozsiahle portfólio vrátane svetovej premiéry novej generácie systému automatickej prevodovky EcoLife a riešenia dodatočnej modernizácie pre úplne elektrický pohon autobusov CeTrax.

Zobraziť viac
Mesto bez dopravných zápch: ZF robí miestnu verejnú dopravu inteligentnou a nízkoemisnou

Aby mohli ponúknuť udržateľnejšiu a atraktívnejšiu alternatívu k individuálnej mobilite, čoraz viac miestnych sietí verejnej dopravy poskytuje popri možnostiach spolujázd alebo požičovní elektrobicyklov široké a prepojené služby, ktoré zahŕňajú tradičné dopravné prostriedky, ako napríklad autobusy a vlaky.

Elektrické riešenia pre celé spektrum vozidiel

Technologická spoločnosť ponúka napríklad riešenia elektrického pohonu pre vozidlá všetkých veľkostí – od kompaktného a výkonného motoru pedelecu Sachs RS až k dvom univerzálnym elektrickým pohonom pre kĺbové autobusy. Po prvé, elektrický centrálny pohon CeTrax so svojím prístupom „plug-and-drive“ umožňuje výrobcom autobusov elektrifikovať existujúce modely vozidiel bez väčších zmien na podvozku, nápravách, nosných konštrukciách či diferenciáli. Alternatívne, elektrická portálová náprava AxTrax AVE, ktorá už bola po celom svete podrobená tisícom sériových skúšok, je atraktívnym riešením pre výrobcov autobusov. Obidva výrobky sú vhodné aj na dodatočnú modernizáciu existujúcich vozových parkov na elektrické pohony. Pokiaľ ide o riešenie e-troFit od technickej spoločnosti e-troFit GmbH, ZF nie je len dodávateľom systémov pre elektricky poháňanú nápravu a platformy ZF OPENMATICS Connectivity, ale tiež zaisťuje celosvetový prístup k správe vozového parku.

ZF dodáva CeTrax aj AxTrax AVE ako koordinovaný celkový systém v kombinácii so striedačom a riadením pohonu. Svojim zákazníkom preto garantuje maximálny výkon, efektívnosť a životnosť.

ZF taktiež naďalej prikladá veľkú dôležitosť tomu, aby boli konvenčné pohony stále efektívnejšie a nízkoemisné. Skupina toho dosiahla novou generáciou systému automatickej prevodovky EcoLife pre autobusy. Systém dokáže znížiť spotrebu paliva až o tri percentá a svoje uvedenie na trh oslávi na veľtrhu Busworld Europe v Bruseli.

Digitálne systémy zefektívňujú riadenie vozového parku

Spoľahlivosť a efektívnosť sú rozhodujúcimi faktormi pre združenia dopravcov. ZF sa spolieha na svoje široké odborné znalosti v oblasti inteligentných digitálnych riešení, aby predišla neplánovaným prestojom a umožnila efektívne riadenie vozového parku. Skupina ponúka komplexný nástroj na úplne elektrické aj zmiešané autobusové parky vo forme otvorenej platformy pripojiteľnosti ZF OPENMATIC. ZF OPENMATICS zaznamenáva všetky relevantné parametre a diagnostické údaje z elektrického hnacieho ústrojenstva, čím prevádzkovateľom autobusov umožňuje čo najviac využívať nabíjaciu infraštruktúru a s výhľadom do budúcnosti plánovať údržbu vozidiel.

ZF tiež vyvinula nový, cloudový prediktívny program údržby pre systém prevodovky EcoLife, ktorý sa používa v mestských autobusoch: ZF-DriveLife nepretržite, spoľahlivo a komplexne monitoruje a analyzuje stav prevodovky. Prevádzkovateľom a výrobcom pôvodných zariadení to umožňuje maximalizovať životnosť prevodovky prostredníctvom prediktívnej údržby a zároveň minimalizovať prevádzkové náklady a prestoje. Podobný prístup prediktívnej údržby sa používa v diaľkových autobusoch s prevodovkou TraXon. S touto novou funkciou pripravila ZF svoj úspešný systém prevodovky TraXon pre digitálnu budúcnosť priemyslu úžitkových vozidiel.

Automatizovaná doprava pre zvýšenú kvalitu života

K inteligentnej mestskej mobilite v budúcnosti značne prispejú aj samoriadiace dopravné systémy pre služby spolujázd. ZF vyvinula rozsiahly sortiment kamerových, radarových a lidarových senzorov, aby týmto robotickým taxíkom umožnila spoľahlivo a bezpečne navigovať mestskou premávkou. Spoločnosť ponúka najvýkonnejší centrálny počítač, ktorý je v automobilovom priemysle v súčasnosti k dispozícii, vo forme riadiacej jednotky ZF ProAI RoboThink s umelou inteligenciou. V spoločnom podniku e.GO Moove GmbH a spolu s holandským poskytovateľom služieb mobility 2getthere, v ktorom skupina minulú jar získala majoritný podiel, spolupracuje ZF na rôznych autonómnych dopravných systémoch pre budúcu mestskú mobilitu. ZF predstaví svoje riešenia v hale 5, stánku 506 na veľtrhu Busworld Europe, ktorý sa bude konať v Bruseli od 18. do 23. októbra.

MÉDIÁ

Tlačová správa
Fotografia

KONTAKTUJTE

Marta Surowiec

Head of Communications - Eastern Europe

+48 723 990 597

marta.surowiec@zf.com

Šárka Bouřová

Regional Communications Management

+420 777 140 047

sarka.bourova@zf.com