Centrul de presă

Comunicat de presă

2023-08-02

ZF confirmă perspectivele pentru anul 2023. Ajustează structura corporativă

  • Vânzările în prima jumătate a anului 2023 cresc la 23,3 miliarde de euro, marja EBIT ajustată este de 4,0%
  • ZF promovează alinierea structurilor corporative cu diviziile de bază
  • Compania de tehnologie înființează o societate în comun cu Foxconn pentru sistemele de șasiu ale autoturismelor
  • ZF confirmă perspectivele pentru 2023, ținta este o marjă EBIT între 4,7 și 5,2% pentru întregul an

Friedrichshafen, Germania. În prima jumătate a anului 2023, ZF Group s-a menținut într-un mediu de piață volatil și provocator la nivel global. În primele șase luni ale anului, compania a generat vânzări de 23,3 miliarde de euro (2022: 21,2 miliarde de euro), o creștere de aproximativ 10% față de aceeași perioadă a anului precedent. EBIT ajustat a totalizat 941 milioane de euro (2022: 851 milioane de euro), echivalent cu o marjă EBIT ajustată de 4,0% (2022: 4,0%).

Vezi mai mult
ZF confirmă perspectivele pentru anul 2023. Ajustează structura corporativă

„Mediul economic din prima jumătate a anului 2023 a fost din nou dificil și caracterizat de multe incertitudini”, a declarat Michael Frick, directorul financiar al ZF, la momentul prezentării cifrelor semestriale. „Inflația ridicată și consecințele războiului în desfășurare din Ucraina sunt câteva dintre provocările cu care ZF și întreaga industrie automotive continuă să se confrunte. În plus, incertitudinea în jurul dezvoltării piețelor mondiale afectează întreaga economie. În acest context, este și mai important să industrializăm produsele noastre viitoare importante din punct de vedere strategic și să le aducem în afacerile operaționale. Astfel, ele pot oferi o valoare corespunzătoare câștigurilor noastre.”

Cifre cheie financiare stabile

Din ianuarie până în iunie 2023, compania de tehnologie a generat vânzări de 23,3 miliarde de euro (2022: 21,2 miliarde de euro), reprezentând o creștere de 10% (în creștere cu 11% atunci când este ajustată pentru efectele valutare, fuziuni și achiziții) față de aceeași perioadă a anului precedent. Compania a raportat un EBIT ajustat de 941 milioane de euro (2022: 851 milioane de euro). Ceea ce corespunde unei marje EBIT ajustate de 4,0% (2022: 4,0%). Fluxul de numerar disponibil ajustat este minus 525 milioane de euro (2022: minus 630 milioane de euro). Comparativ cu anul precedent, investițiile mai mari în proprietăți, instalații și echipamente, precum și lansările de noi produse au fost un factor major pentru dezvoltarea fluxului de numerar. În plus, acumularea de stocuri din cauza creșterii organice afectează negativ cash flow-ul.

ZF se menține în picioare într-un mediu de piață provocator

„Ne-am afirmat performanța cu cifre conform așteptărilor noastre într-un mediu de piață provocator. În ciuda inflației ridicate și a cheltuielilor mai mari pentru cercetare și dezvoltare, am reușit să ne atingem ținta de câștiguri”, a adăugat directorul financiar Michael Frick. „Deși nu suntem încă mulțumiți de rezultatele financiare și următoarele șase luni nu vor fi ușoare, suntem încrezători că ne vom atinge obiectivele anuale prezentate la începutul anului. Ne confirmăm perspectivele pentru întregul an, întrucât continuăm să urmăm măsurile prezentate în același timp. Ne vom atinge obiectivele anuale prin reducerea suplimentară a costurilor, atenuarea efectelor inflaționiste prin discuții de cooperare cu clienții și optimizarea stocurilor noastre. Aș dori să mulțumesc angajaților ZF pentru angajamentul lor care a făcut posibil acest rezultat într-un mediu dificil.”

Având în vedere evoluțiile de până acum și în ciuda scăderii aparente a cererii globale pentru vehicule de pasageri, ZF își menține perspectivele pentru întregul an. Compania încă se așteaptă la o creștere moderată a vânzărilor grupului în 2023 la peste 45 de miliarde de euro. Această creștere a vânzărilor ar trebui să conducă la o marjă EBIT ajustată între 4,7 și 5,2 la sută. Fluxul de numerar disponibil este de așteptat să fie în intervalul de la 1,0 miliarde de euro până la 1,5 miliarde de euro.

Baza de capitaluri proprii rămâne stabilă: ca urmare a stocurilor materiale mai mari și a creanțelor mai mari, totalul bilanțului a crescut de la 38,9 miliarde de euro la sfârșitul anului 2022 la 39,5 miliarde de euro la 30 iunie 2023. Astfel, rata capitalurilor proprii a scăzut ușor de la 22 până la 21 la sută. În ultimele luni, ZF Group a plasat trei obligațiuni verzi pentru finanțare durabilă cu un volum total de aproximativ 1,7 miliarde de euro – pentru prima dată și pe piața din SUA – confirmând poziționarea puternică a ZF pe piețele financiare internaționale.

„Pentru a gestiona transformarea accelerată în vremuri de criză, cea mai importantă sarcină este să ne concentrăm pe schimbare”, a explicat CFO Michael Frick. „În acest scop, ajustăm structurile, accelerăm procesele, simplificăm căile de luare a deciziilor și menținem o disciplină strictă a costurilor. Acest lucru ne permite să facem investiții direcționate în tehnologii profitabile și de perspectivă.”

Parteneriat strategic cu Foxconn

Pe baza strategiei Next Generation Mobility, compania de tehnologie își dezvoltă în continuare structurile corporative pentru a le adapta și mai bine la cerințele pieței. În acest scop, ZF Group a încheiat un parteneriat 50:50 în sistemele de șasiu pentru autoturisme cu Hon Hai Technology Group (Foxconn), cel mai mare producător de electronice din lume. Obiectivul parteneriatului strategic este de a dezvolta divizia de asamblare a sistemelor de osii pentru autoturisme – incluse în ZF Chassis Modules GmbH – și de a accesa noi grupuri de clienți.

Optimizarea structurii corporative include, de asemenea, concentrarea asupra subsidiarelor de bază. În urma vânzării diviziei în domeniul tehnologiei aviației la sfârșitul anului 2022, ZF și-a cedat în ultimele șase luni acțiunile sale la ASAP, un furnizor de servicii de inginerie, și acțiunile sale din compania de consultanță Tsetinis, așa cum era planificat. Pe baza strategiei Next Generation Mobility, ZF unește diviziile Car Chassis Technology și Active Safety Systems în una nouă, o divizie pentru tehnologia șasiului, direcției și frânelor, care este unică pe piață. Noua divizie pentru soluții de șasiu oferă întreaga gamă de hardware, software și electronice pentru a stăpâni dinamica verticală, longitudinală și transversală a unui vehicul. Cu vânzări de peste 14 miliarde de euro, va fi un partener puternic pentru clienții ZF. Noua divizie se va lansa pe 1 ianuarie 2024 și va fi condusă de dr. Peter Holdmann.

De asemenea, ZF înființează în mod independent Divizia de sisteme de siguranță pasivă, astfel încât aceasta să poată crește mai rapid și să opereze cu mai mult succes pe piață. „Dacă există un interes deosebit pentru acest segment atractiv, cu perspective excelente de creștere, vom discuta cu potențialii parteneri despre intrarea ca investitori externi”, a explicat Michael Frick. „Ținem deschise toate opțiunile și urmărim un interval de timp favorabil pieței de capital în ceea ce privește o posibilă tranzacție.”

Așa cum era planificat, ZF face progrese cu separarea diviziei de navete, care a fost anunțată anul trecut și este acum în desfășurare. Afacerea cu navete autonome și tehnologia de sistem asociată, răspândită pe mai multe unități, este deosebit de intensivă în capital. De aceea, ZF o grupează în una independentă pentru a deveni atractivă pentru investitorii externi.

Punctele de focalizare ZF la IAA: mobilitatea electrică și controlul mișcării vehiculului

În abordarea sa, directorul financiar Michael Frick s-a referit și la prezența ZF la IAA Mobility din München. În cadrul târgului, ZF se va concentra pe mobilitatea electrică și pe tehnologiile de control ale mișcării vehiculelor. ZF va fi reprezentată la centrul de târguri din capitala Bavariei (Hala A2, Stand D40) în perioada 4 - 8 septembrie. Prezența ZF include vehiculul concept electric EVbeat, realizat pentru compactitate maximă, greutate redusă și eficiență maximă. În plus, ZF va prezenta cele mai noi tehnologii by-wire din noua divizie de soluții de șasiu din Munchen.

MEDIA

Comunicat de presă
Imagine