Centrum prasowe
Szybkie fakty

O firmie ZF

ZF to globalne przedsiębiorstwo technologiczne dostarczające systemy do samochodów osobowych, pojazdów użytkowych i rozwiązań przemysłowych, tworząc nową generację produktów z zakresu mobilności. ZF pozwala pojazdom widzieć, myśleć i działać. Oferuje kompleksowe rozwiązania w zakresie produktów i oprogramowania w dziedzinach kontroli ruchu pojazdu, zintegrowanego bezpieczeństwa, zautomatyzowanej jazdy i mobilności elektrycznej zarówno dla uznanych producentów pojazdów, jak i nowych, rozwijających się dostawców usług transportowych i mobilnych. ZF zajmuje się elektryfikacją wielu rodzajów pojazdów. Dzięki swoim produktom firma przyczynia się do redukcji emisji, ochrony klimatu i poprawy bezpieczeństwa mobilności.

Firma ZF zatrudnia ok. 165 000 pracowników na całym świecie, a w roku podatkowym 2022 odnotowała sprzedaż w wysokości 43,8 mld EUR. Firma prowadzi 168 zakładów produkcyjnych w 32 krajach.

Fakty i liczby

Profil firmy z najważniejszymi liczbami – szybki przegląd

Zarząd

The Board of Management of ZF consists of six members.
Dr. Holger Klein, Dr. Lea Corzilius, Michael Frick, Dr. Martin Fischer, Dr. Peter Laier, Stephan von Schuckmann.

Annual Report 2022 (EN)

Annual Report 2022