Tiskové centrum
2023-08-02

Společnost ZF potvrzuje celoroční výhled na rok 2023, upravuje firemní strukturu

  • Tržby v první polovině roku 2023 vzrostly na 23,3 miliardy eur, upravená marže EBIT činí 4,0 procenta
  • ZF prosazuje sladění podnikových struktur s hlavními obchodními jednotkami
  • Technologická společnost zakládá společný podnik se společností Foxconn pro podvozkové systémy osobních automobilů
  • ZF potvrzuje celoroční výhled na rok 2023, cílem je EBIT marže mezi 4,7 a 5,2 procent za celý rok

Friedrichshafen, Německo. V první polovině roku 2023 společnost ZF obstála v celosvětově náročném a nestabilním tržním prostředí. V prvních šesti měsících roku společnost dosáhla tržeb ve výši 23,3 miliardy eur (2022: 21,2 miliardy eur), což představuje přibližně desetiprocentní nárůst oproti předchozímu období. Upravený EBIT dosáhl výše 941 milionů eur (2022: 851 milionů eur), což odpovídá upravené marži EBIT ve výši 4,0 procenta (2022: 4,0 procenta).

Zobrazit více
Společnost ZF potvrzuje celoroční výhled na rok 2023, upravuje firemní strukturu

"Ekonomické prostředí v první polovině roku 2023 bylo opět obtížné a charakterizované mnoha nejistotami," uvedl finanční ředitel společnosti ZF Michael Frick při středečním představení pololetních čísel. "Vysoká inflace a důsledky probíhající války na Ukrajině jsou jen některé z výzev, kterým společnost ZF a celý automobilový průmysl nadále čelí. Celou ekonomiku navíc ovlivňuje nejistota spojená s vývojem na světových trzích. V této situaci je ještě důležitější industrializovat naše strategicky důležité budoucí produkty a uvést je do provozního podnikání. Mohou tak přinést odpovídající hodnotu našim ziskům."

Stabilní finanční klíčové údaje

Od ledna do června 2023 dosáhla technologická společnost tržeb ve výši 23,3 miliardy eur (2022: 21,2 miliardy eur), což představuje nárůst o 10 procent (po úpravě o měnové vlivy a vlivy fúzí a akvizic o 11 procent) oproti předchozímu roku. Společnost vykázala upravený provozní zisk EBIT ve výši 941 milionů eur (2022: 851 milionů eur). To odpovídá upravené marži EBIT ve výši 4,0 procenta (2022: 4,0 procenta). Upravený volný cash flow činí minus 525 milionů eur (2022: minus 630 milionů eur). Hlavním faktorem vývoje cash flowu byly vyšší investice do pozemků, budov a zařízení ve srovnání s předchozím rokem a také uvedení nových produktů na trh. Kromě toho má na cash flow nepříznivý vliv nárůst zásob v důsledku organického růstu.

Společnost ZF obstála v náročném tržním prostředí

"V náročném tržním prostředí jsme se prosadili s čísly, která odpovídají našim očekáváním. Navzdory vysoké inflaci a vyšším výdajům na výzkum a vývoj jsme byli schopni dosáhnout našeho cílového zisku," dodal finanční ředitel Michael Frick. "Přestože s finančními výsledky zatím nejsme spokojeni a příštích šest měsíců nebude snadných, jsme přesvědčeni, že splníme naše roční cíle prezentované na začátku roku. Potvrzujeme náš celoroční výhled, protože se i nadále řídíme opatřeními prezentovanými přibližně ve stejné době. Ročních cílů dosáhneme dalším snižováním nákladů, zmírňováním inflačních vlivů prostřednictvím kooperativních jednání se zákazníky a optimalizací zásob. Rád bych poděkoval zaměstnancům ZF za jejich nasazení, které umožnilo dosáhnout tohoto výsledku v obtížném prostředí."

S ohledem na dosavadní vývoj a navzdory zjevnému ochlazení celosvětové poptávky po osobních vozidlech se společnost ZF drží svého celoročního výhledu. Společnost stále očekává mírný růst tržeb skupiny v roce 2023 na více než 45 miliard eur. Tento růst tržeb by měl vést k upravené marži EBIT ve výši 4,7 až 5,2 procent. Volný cash flow by se měl pohybovat v rozmezí 1,0 až 1,5 miliardy eur.

Základna vlastního kapitálu zůstává stabilní: V důsledku vyšších zásob materiálu a vyšších pohledávek se bilanční suma zvýšila z 38,9 miliardy eur na konci roku 2022 na 39,5 miliardy eur k 30. červnu 2023. V důsledku toho podíl vlastního kapitálu mírně poklesl z 22 na 21 procent. V posledních měsících společnost ZF umístila tři zelené dluhopisy pro udržitelné financování v celkovém objemu přibližně 1,7 miliardy eur - poprvé také na americkém trhu -, což potvrzuje silnou pozici společnosti ZF na mezinárodních finančních trzích.

"Pro zvládnutí zrychlené transformace v době krize je nejdůležitějším úkolem zaměřit se na změnu," vysvětlil finanční ředitel Michael Frick. "Za tímto účelem upravujeme struktury, zrychlujeme procesy, zjednodušujeme rozhodovací cesty a udržujeme přísnou nákladovou disciplínu. To nám umožňuje cíleně investovat do ziskových a perspektivních technologií."

Strategické partnerství se společností Foxconn

Na základě své strategie Next Generation Mobility technologická společnost dále rozvíjí své podnikové struktury, aby je ještě lépe přizpůsobila požadavkům trhu. Za tímto účelem uzavřela společnost ZF partnerství v poměru 50:50 v oblasti podvozkových systémů pro osobní automobily se společností Hon Hai Technology Group (Foxconn), největším světovým výrobcem elektroniky. Cílem tohoto strategického partnerství je rozvoj obchodní jednotky pro montáž nápravových systémů osobních automobilů - sdružené v ZF Chassis Modules GmbH - a proniknutí do nových skupin zákazníků.

Optimalizace podnikové struktury zahrnuje také zaměření na klíčové obchodní jednotky. Po prodeji obchodní jednotky letecké techniky na konci roku 2022 se společnost ZF v uplynulých šesti měsících podle plánu zbavila svých podílů ve společnosti ASAP, která poskytuje inženýrské služby, a podílů v poradenské společnosti Tsetinis. Na základě strategie Next Generation Mobility společnost ZF spojuje divize Car Chassis Technology a Active Safety Systems do nové divize pro technologie podvozků, řízení a brzd, která je na trhu jedinečná. Nová divize Chassis Solutions nabízí kompletní škálu hardwaru, softwaru a elektroniky pro zvládnutí vertikální, podélné a příčné dynamiky vozidla. S obratem více než 14 miliard eur bude silným partnerem pro zákazníky společnosti ZF. Nová divize zahájí činnost 1. ledna 2024 a povede ji Dr. Peter Holdmann.

Společnost ZF také samostatně zakládá divizi pasivních bezpečnostních systémů, aby tato obchodní jednotka mohla rychleji růst a úspěšněji působit na trhu. "Pokud bude o tento atraktivní segment s vynikajícími perspektivami růstu mimořádný zájem, budeme jednat s potenciálními partnery o vstupu jako externí investoři," vysvětlil Michael Frick. "Ponecháváme si všechny možnosti otevřené a usilujeme o časový rámec, který je pro kapitálový trh příznivý, pokud jde o možnou transakci."

Společnost ZF postupuje podle plánu při vyčlenění obchodní jednotky raketoplánů, které bylo oznámeno v loňském roce a nyní probíhá. Podnikání s autonomními raketoplány a souvisejícími systémovými technologiemi, rozdělenými do několika jednotek, je obzvláště kapitálově náročné. Proto jej ZF spojuje do samostatné jednotky, aby se stal atraktivním pro externí investory.

Hlavní body ZF na IAA: Elektromobilita a řízení pohybu vozidel

Finanční ředitel Michael Frick se ve svém výhledu zmínil také o účasti společnosti ZF na veletrhu IAA Mobility v Mnichově. Na veletrhu se ZF zaměří na elektromobilitu a technologie řízení pohybu vozidel. Společnost ZF bude na výstavišti v bavorské metropoli zastoupena od 4. do 8. září (hala A2, stánek D40). Součástí přítomnosti společnosti ZF je koncepční elektrické vozidlo EVbeat, které je navrženo s ohledem na maximální kompaktnost, nízkou hmotnost a maximální účinnost. Kromě toho ZF v Mnichově představí nejnovější technologie by-wire z nové divize Chassis Solutions.

MÉDIA

Tisková zpráva
Obrázek

KONTAKTNÍ OSOBA

Andreas Veil

Head of External Communications

+49 7541 77-7925

andreas.veil@zf.com