Tiskové centrum
2022-07-08

Dozorčí rada ZF jmenovala Dr. Holgera Kleina předsedou a generálním ředitelem ZF Friedrichshafen AG

• Průmyslový inženýr Dr. Holger Klein (52) nastoupí na začátku roku 2023 na pozici místo Wolf-Henninga Scheidera

• Dr. Konstantin Sauer, finanční ředitel a Wilhelm Rehm, člen představenstva Řešení pro užitková vozidla, opustí ZF do konce roku 2022

• Dozorčí rada jmenuje Dr. Petera Laiera, veterána z oboru užitkových vozidel a dodavatelského průmyslu, do představenstva ZF

Friedrichshafen, Německo. Dr. Holger Klein, člen představenstva odpovědný za asijsko-pacifický region, divizi Technologie automobilových podvozků, Aftermarket a výroba, na přelomu roku 2022/2023 vystřídá Wolf-Henninga Scheidera ve funkci předsedy a generálního ředitele ZF Friedrichshafen AG. Zároveň se Dr. Peter Laier připojí k představenstvu, aby vedl divize Řešení užitkových vozidel (CVS) a Průmyslové technologie po Wilhelmu Rehmovi. Finanční ředitel ZF Dr. Konstantin Sauer opustí společnost ke konci roku 2022 po mnoha letech služby. Dozorčí rada tuto funkci obsadí v nejbližší době.

Zobrazit více
Dozorčí rada ZF jmenovala Dr. Holgera Kleina předsedou a generálním ředitelem ZF Friedrichshafen AG

„Téměř souběžné ukončení tří jmenovaných osvědčených, úspěšných a vysoce vážených členů představenstva představuje pro společnost zvláštní výzvu,“ říká Dr. Heinrich Hiesinger, předseda dozorčí rady ZF. „Jsme proto velmi rádi, že dnes můžeme oznámit dva nástupce. Proces nástupnictví pro Dr. Sauera je již v pokročilé fázi.“

Dr. Holger Klein nastoupil do ZF v roce 2014 jako ostřílený odborník na mezinárodní průmysl z poradenské společnosti McKinsey v oblasti managementu. Od roku 2015 vedl integraci americké společnosti TRW Automotive po akvizici, kterou dokončil dříve, než bylo plánováno. Začátkem roku 2017 se Dr. Klein stal vedoucím divize Technologie automobilových podvozků a přizpůsobil svou produktovou řadu strategii ZF „New Generation Mobility“. Od roku 2018 působí jako člen představenstva ZF a ze Šanghaje vede regiony Asie-Pacifik a Indie. Kromě toho řídí byznys divize Technologie podvozků osobních automobilů a Aftermarket a je zodpovědný za celosvětovou výrobu ZF. Pod jeho vedením ZF získala tradiční i nové OEM v Asii jako zákazníky strategických a na budoucnost orientovaných produktů ZF. Kromě toho se mu stále více daří ZF prosazovat jako dodavatele systémů. Dr. Klein stál v čele vytváření nových vývojových center a výrobních zařízení, zejména v Číně, s cílem využít rychlých technologických změn a umožnit obchodní expanzi ZF.

„Jako člen představenstva byl Dr. Holger Klein úzce zapojen do procesu strategického plánování pro nadcházející roky. Proto bude dynamicky pokračovat v úspěšné transformaci v ZF a přidávat vlastní impulsy,“ říká předseda dozorčí rady Dr. Heinrich Hiesinger. Od 1. října 2022 převezme Dr. Klein nejprve roli místopředsedy představenstva ZF a poté převezme od 1. ledna 2023 funkci předsedy představenstva a generálního ředitele od Wolfa-Henninga Scheidera, který opouští ZF.

Wolf-Henning Scheider (60) nastoupil do ZF na začátku roku 2018 jako předseda představenstva a generální ředitel poté, co působil jako předseda obchodního sektoru Automotive Technology ve společnosti Robert Bosch GmbH a také jako předseda představenstva a generální ředitel Mahle Group. Wolf-Henning Scheider má dnes na starosti také výzkum, vývoj a obchod skupiny ZF. „Wolf-Henning Scheider stanovil strategický směr pro transformaci společnosti, dosáhl významných milníků a bude v této cestě se ZF pokračovat do konce roku, aby umožnil přechod zaměřený na kontinuitu,“ říká předseda dozorčí rady Dr. Heinrich Hiesinger.

„ZF prochází bezprecedentní dynamickou transformací. Jmenování Dr. Holgera Kleina novým předsedou je vynikajícím a důležitým signálem jak interně, tak externě,“ říká Andreas Brand jako zástupce Zeppelin Foundation města Friedrichshafen, která vlastní 93,8 procenta všech akcií ZF. Dr. Joachim Meinecke, zastupující Dr. Jürgen a Irmgard Ulderup Foundation, která vlastní 6,2 procenta podílu v ZF, zdůrazňuje: „Dr. Klein má ty nejlepší předpoklady, zná společnost, její zákazníky a dodavatele, průmysl a především výzvy, které je třeba dnes i v budoucnu zvládnout.“

Místopředseda ZF Dr. Konstantin Sauer, zodpovědný za finance, IT a fúze a akvizice, navíc po mnoha letech služby uzavře své funkční období u ZF na konci roku 2022. Průmyslový inženýr a Ph.D. absolvent obchodní administrativy nastoupil do ZF v roce 1990, v roce 2000 převzal funkci prezidenta ZF South America a v roce 2010 se stal finančním ředitelem skupiny. „Dr. Konstantin Sauer ve společnosti ZF představuje stabilitu a chytré finanční řízení po mnoho let. V důsledku toho položil základy pro úspěšné akvizice společnosti, transformaci a nový růst,“ říká Dr. Hiesinger, předseda dozorčí rady a zdůrazňuje dlouhých 62 let práce pro společnost. „Nástupnictvím Dr. Sauera se bude dozorčí rada zabývat v blízké budoucnosti. Během tohoto těžkého roku souhlasil s tím, že oproti svým původním plánům zůstane až do konce roku. Chci mu ze srdce poděkovat za jeho další službu."

Člen představenstva Wilhelm Rehm (63) také opustí ZF, až mu na konci roku vyprší smlouva. Absolvent strojního inženýrství nastoupil do ZF v roce 2003, v roce 2010 převzal funkci předsedy představenstva bývalé ZF Passau GmbH a stal se členem výkonné rady ZF. Wilhelm Rehm působí jako člen představenstva ZF od roku 2012 a vede divize Řešení pro užitková vozidla (CVS) a Průmyslové technologie a také Materiálový management. „Wilhelm Rehm se jako dlouholetý šéf divize užitkových vozů ZF významně podílel na úspěšné integraci společnosti WABCO, která byla získána v roce 2020, a spuštění divize CVS na začátku roku 2022. Kromě toho poskytl důležité impulsy v průmyslové technice, například založením úspěšného podnikání ZF v oblasti větrné energie. Za to, a za jeho zásluhy ve zvládání výzev v uplynulých dvou letech, mu patří poděkování dozorčí rady,“ dodává Dr. Hiesinger.

Dozorčí rada jmenovala Dr. Petera Laiera do představenstva ZF, aby nahradil Wilhelma Rehma a vedl divize ZF Řešení užitkových vozidel a Průmyslové technologie. Laier (54) je držitelem titulu Ph.D. ve strojírenství a zastával různé výkonné funkce ve známých průmyslových společnostech, jako je Continental a Benteler, než v roce 2016 nastoupil do společnosti Knorr-Bremse, kde do roku 2021 vedl divizi užitkových vozidel. „Dr. Peter Laier přináší mnohaleté průmyslové zkušenosti, odborné znalosti v oblasti automobilového dodavatelského průmyslu a globální společnosti užitkových vozidel,“ říká předseda dozorčí rady ZF Dr. Heinrich Hiesinger. Od 1. ledna 2023 povede Dr. Laier jako člen představenstva ZF podnikání divize Řešení užitkových vozidel společnosti ZF, největšího světového dodavatele pro průmysl užitkových vozidel.

MÉDIA

Tisková zpráva
Obrázek

KONTAKTNÍ OSOBA

Christoph Horn

Senior Vice President Global Corporate and Marketing Communications

+49 7541 77-2705

christoph.horn@zf.com

Andreas Veil

Head of External Communications

+49 7541 77-7925

andreas.veil@zf.com