Tiskové centrum
2022-02-23

“Projekt Polestar 0”: Společně ke klimaticky neutrálnímu vozidlu

  • ZF spojuje své síly s průmyslovou aliancí dodavatelů a výzkumných institucí
  • Průkopnická iniciativa, jejímž cílem je do roku 2030 vytvořit zcela klimaticky neutrální vozidlo
  • Zaměření se na celý životní cyklus vozidla: od nákupu materiálu přes výrobu a provoz až po recyklaci

Friedrichshafen. Spolu se svými partnery společnost ZF pokračuje v prosazování dekarbonizace mobility, a to jako první skupina dodavatelů v automobilovém průmyslu, která se účastní “Projekt Polestar 0“. Iniciativa švédské automobilky si klade za cíl vytvořit do roku 2030 vůz plně klimaticky neutrální. Hlavním cílem je vyhnout se emisím během celého životního cyklu vozu – a ne je kompenzovat sázením stromů nebo nákupem emisních kreditů.

Zobrazit více
“Projekt Polestar 0”: Společně ke klimaticky neutrálnímu vozidlu

Vývoj vozu připraveného do sériové výroby, zcela klimaticky neutrálního osobního automobilu do roku 2030 začne po předběžné vývojové fázi trvající necelé tři roky. Společnost Polestar, založená společnostmi Volvo a Geely, se zaměřuje na základní spolupráci napříč průmyslovými odvětvími při řešení problému s nulovými emisemi. Výrobce elektromobilů v současnosti vytváří spolupráci mezi dodavateli automobilového průmyslu, výzkumnými institucemi, start-upy, investory, vládními i nevládními organizacemi.

Projekt podporuje plan společnosti ZF ke klimatické neutralitě

Společnost ZF je jednou z prvních a největších technologických skupin v automobilovém průmyslu, která se rozhodla zúčastnit. „Projekt Polestar 0 je fantastická iniciativa. ZF jej podporuje s nadšením, protože dokonale doplňuje náš vlastní program ochrany klimatu,“ říká Stephan von Schuckmann, člen představenstva ZF a odpovědný za divizi Electrified Powertrain Technology. „Program společnosti ZF zahrnuje všechny aspekty, od nákupu materiálů přes výrobu až po celý životní cyklus všech našich produktů. Do roku 2040 se společnost ZF stane skutečně klimaticky neutrálním.”

ZF využívá svého vstupu do “Projekt Polestar 0“ jako příležitost rozšířit svůj vlastní ekosystém partnerství na téma udržitelnosti. Ve spolupráci s univerzitami, dodavateli a start-upy skupina vytvoří standardy, které měřitelně přispějí ke snížení emisí a zachování zdrojů. Aby ZF konkrétně přispěla k “Projekt Polestar 0“, zaměří se zpočátku na vývoj, získávání a výrobu elektrických hnacích ústrojí, která aspirují na splnění maximálních cílů udržitelnosti. Jako další cenný příspěvek skupina také nabízí své systémové odborné znalosti a nejkomplexnější produktovou řadu v oboru, která zahrnuje nejen technologii hnacího ústrojí, ale také technologii podvozku a také technologii aktivní a pasivní bezpečnosti.

Skutečné zamezení emisí namísto kompenzace

“Projekt Polestar 0“ se zaměřuje spíše na skutečné zamezení emisí než na kompenzaci prostřednictvím nákupu emisních kreditů. Jde o první zastřešující iniciativu svého druhu.

„Jsme nadšeni, že můžeme oznámit, že společnost ZF projevila zájem o spolupráci na projektu Polestar 0. Zamýšlená spolupráce se zaměří na nalezení řešení automobilových systémů bez fosilních paliv, včetně fáze konce životnosti, s cílem vyrobit klimaticky neutrální automobil do roku 2030. Náš společný výzkumný úkol bude zkoumat kompletní elektrický pohon, abychom zjistili, který typ má potenciál dosáhnout čisté nulové výroby. Naše sladěná snaha o řešení bez fosilních paliv nám umožní prozkoumat další oblasti a komponenty v průběhu postupu výroby klimaticky neutrálního vozu,“ říká Thomas Ingenlath, CEO společnosti Polestar.

Řešení vyvinutá jako součást “Projektu Polestar 0“ by mohla mít dopad daleko za hranice automobilového sektoru. Nové výrobní procesy s nižšími emisemi pro materiály, jako je sklo, ocel a hliník, by mohly přispět k dekarbonizaci dalších průmyslových odvětví a odpovídajícím způsobem prospět společnosti jako celku.

MÉDIA

Tisková zpráva
Obrázek

KONTAKTNÍ OSOBA

Karin Markenstein

Communications Car Powertrain Technology Division

+49 681 920 2563

karin.markenstein@zf.com

Andreas Veil

Commercial and Financial Communication

+49 7541 77-7925

andreas.veil@zf.com