Tiskové centrum
2021-09-06

Premiéra na IAA: ZF udává tempo udržitelné mobility

  • Světová premiéra: Na veletrhu IAA Mobility představuje ZF Modular eDrive Kit, který zkracuje dobu vývoje nových elektrických pohonů až o 50 procent.
  • Evropská premiéra: ZF ProAI, nejflexibilnější a nejvýkonnější superpočítač pro automobilový průmysl, definuje ZF jako poskytovatele hardwarových a softwarových řešení i digitalizovaných kompletních systémů
  • ZF výrazně podporuje udržitelnost mobility – od výroby a dodavatelského řetězce přes nabídky produktů a řešení – až po nabídky mobility pro zaměstnance

Mnichov. Na veletrhu IAA Mobility v Mnichově představuje ZF jako komplexní poskytovatel systémů pro udržitelnou mobilitu své inovace – určuje směr elektromobility a výkonných centrálních počítačů.

Zobrazit více
Premiéra na IAA: ZF udává tempo udržitelné mobility

„Next Generation Mobility. Now.“ („Mobilita příští generace. Nyní.“) -– Zřídka kdy je motto ZF tak vystihující, jako je tomu u IAA Mobility 2021 v Mnichově – když dojde k prudkému průlomu v potřebách a chování společnosti v oblasti mobility. ZF však vidí velký potenciál v budoucnosti mobility. Technologická skupina se proto zaměřuje na udržitelnou a komplexní novou koncepci mobility a hnacího ústrojí. Technologie pro ně jsou již k dispozici. Během veletrhu IAA představuje ZF světovou i evropskou premiéru svých řešení.

„Udržitelná mobilita se pro lidi stává hmatatelnou. ZF svými produkty a řešeními pomáhá prosadit ji ve společnosti a stále více ji zviditelňuje v každodenním životě,“ říká prezident ZF Wolf-Henning Scheider na veletrhu IAA Mobility. „Nikdy předtím nebylo na IAA vhodnější mluvit o mobilitě jako celku. To nám v ZF velmi vyhovuje, protože jsme jako doma téměř ve všech oblastech mobility.

Světová premiéra: Modular eDrive Kit

Světová premiéra Modular eDrive Kitu ukazuje, jak silná je společnost ZF v oblasti e-mobility. Spojuje veškeré odborné znalosti ZF týmu e-mobility do systémových řešení, komponentů a softwarového řízení na flexibilní platformě. Všechny nové elektro pohony v Modular eDrive Kitu nabízejí výrazné zlepšení hustoty výkonu, hmotnosti a účinnosti. Optimalizované převodovky a vysoce účinné koncepce chlazení a mazání snižují mechanické ztráty až o 70 procent. Aby toho bylo dosaženo, ZF čerpá ze svých odborných znalostí v oblasti převodovek. V modulárním systému jsou navíc zahrnuty patentované inovace ve výkonové elektronice. To nabízí hmatatelné výhody pro automobilový průmysl: „Mezi všemi klíčovými čísly naší sady Modular eDrive Kit je pro nás nejdůležitější: 50. percentil. Protože zkracujeme dobu vývoje nových elektro pohonů až o 50 procent. Dosahujeme toho pomocí společné technické základny a rozvoje komponentů napříč platformami, prostřednictvím součinných efektů a s vyšším stupněm vyspělosti od samého začátku,“ vysvětlil Scheider.

Modular eDrive Kit od ZF také poskytuje výrobcům velkou volnost v prioritách mezi maximálním výkonem a efektivitou, protože nabízí nejširší možné rozpětí – od kompaktních vozů po prémiový segment: Je možná konfigurace výkonu od 75 do 400 kW a točivého momentu od 350 do 540 Nm. Konzistentní modulární přístup Modular eDrive Kitu slouží jako optimální doplněk k platformovým strategiím pro zákazníky ZF: od zavedených výrobců vozidel až po nové zákazníky z automobilového průmyslu a technologických společností. Výsledkem je, že ZF nyní nabízí platformu, kterou automobiloví výrobci potřebují pro příští generaci bateriových elektromobilů.

Evropská premiéra: nejflexibilnější a nejvýkonnější superpočítač pro automobilový průmysl

Automatizovaná a autonomní vozidla vyžadují výpočetní výkon superpočítačů na kolech. Srdcem budoucích vozidel je proto centrální výpočetní jednotka, protože umožňuje nové funkce s odpovídajícím výkonem – pro zajištění bezpečnosti, efektivity a pohodlí.

Společnost ZF proto vyvinula vysoce výkonný počítač – ZF ProAI. Nejnovější generace ZF ProAI slaví svou evropskou premiéru na IAA Mobility. V současné době je to nejflexibilnější a nejvýkonnější superpočítač pro automobilový průmysl. V kombinaci s vysokým podílem standardizovaných součástí nabízí ZF s tímto řešením jedinečnou kombinaci nejdůležitějších faktorů pro takový systém.

Až o 66 procent silnější, až o 70 procent efektivnější

ZF ProAI je k dispozici ve škálovatelných výkonnostních úrovních od 20 do 1 000 TeraOPS. Ve srovnání s předchozí verzí ZF zvýšil výkon až o 66 procent a snížil spotřebu energie až o 70 procent. Výsledkem je vynikající energetická účinnost 3 TeraOPS na watt. Současně byly všechny varianty ZF ProAI implementovány na jednotnou platformu o rozměrech pouhých 24 × 14 × 5 cm. To znamená, že zabírá menší prostor než iPad. ZF ProAI je vhodný pro každý typ vozidla a pro všechny úrovně automatizované nebo autonomní jízdy: od úrovně Level 2 do úrovně Level 5.

„Společnost ZF před lety soustavně soustředila své strategické zaměření na technologie pro mobilitu příští generace. To se nyní vyplácí: Na IAA neukazujeme pouze nápady do budoucna, ale rovnou řešení připravená na produkci, která si naši zákazníci mohou objednat a která budou brzy utvářet mobilitu na silnici,“ řekl Wolf-Henning Scheider. „Podle našeho odhadu bude autonomní řízení po úroveň 4 nebo 5 zavedeno nejprve v segmentu užitkových vozidel a v městské hromadné dopravě. Jsme mimo jiné aktivní na trhu také s autonomními systémy pro kyvadlovou dopravu.“

Plán zelené energie: Klimaticky neutrální o deset let dříve

V plánu zelené energie ZF zajistilo, že se všechny činnosti ZF stanou do roku 2040 klimaticky neutrální – o deset let dříve, než se předpokládá v Pařížské dohodě o klimatu.

Udržitelnost je pro ZF povinným kritériem – jako důležitý milník mají být emise CO2 v lokalitách ZF do roku 2030 sníženy o 80 procent ve srovnání s rokem 2019. ZF rovněž přebírá odpovědnost za svůj dodavatelský řetězec a fázi používání svých produktů. Cíl: snížit do roku 2030 takzvané emise Scope 3 o 40 procent ve srovnání s rokem 2019.

A zaměstnanci mohou také hrát průkopnickou roli: Již 80 procent nově objednaných firemních vozů do ZF v Německu je elektrifikovaných. ZF navíc dotuje instalaci soukromých nabíjecích zařízení pro služební vozy. Kromě toho budou na konci roku 2021 v každé lokalitě ZF na celém světě k dispozici možnosti nabíjení na pracovišti. V Německu si také může více než 50 000 zaměstnanců prostřednictvím ZF pronajmout jízdní kola nebo elektrokola.

„A to není vše: hrajeme také hlavní roli při formování výroby energie z obnovitelných zdrojů,“ řekl Wolf-Henning Scheider. „Dnes již 25 procent všech větrných turbín obsahuje převodovku od ZF. Jen tyto turbíny mohou zásobovat až 100 milionů domácností obnovitelnou energií – a každý měsíc přibývají další miliony.“

ZF najdete na IAA Mobility 2021 v Mnichově:

Stánek A1.B80

MÉDIA

Tisková zpráva
Obrázek

KONTAKTNÍ OSOBA

Andreas Veil

Commercial and Financial Communication

+49 7541 77-7925

andreas.veil@zf.com

Jennifer Kallweit

Automated Driving, New Mobility Solutions, Vehicle Motion Control and Active Safety Systems

+49 7541 77-969441

jennifer.kallweit@zf.com